I ny bok om ungdom og globale utfordringer involveres ungdommene i forskningen.

 Professor Halla B. Holmarsdottir er opptatt av hvordan man kan inkludere stemmene fra ungdom når man har ungdom som forskningsfokus.Foto: Kari Aamli– Da vi spurte etter artikler til boka om ungdom og globale utfordringer, brukte vi våre egne nettverk og fikk over 50 forslag til artikler, sier professor Halla B. Holmarsdottir. Hun er utdanningsforsker og sammen med helseforsker Sheri Bastien ved universitetet i Calgary i Kanada har hun redigert boka Youth “At the Margins”: Critical Perspectives and Experiences of Engaging Youth in Reasearch Worldwide . Her var det plass til 18 artikler.

Dermed kan det hende at det blir en ny bok om noen år i bokserien Ny forskning- nye stemmer som Holmarsdottir er redaktør for.

– Prosentvis har det aldri vært så mange ungdommer i verden som nå, sier Holmarsdottir.

– Samtidig skjer det utrolig endringer i samfunnet i dag. Afrika er et ungt kontinent. Det er stor arbeidsledighet blant unge i Europa og Nord Amerika. Med så mange unge mennesker, kan det være en tikkende bombe om vi ikke løser samfunnsutfordringene vi har.

– Vi ser også at mange ungdommer i dag tar litt andre veier fra grunnutdanning og inn i arbeidslivet, sier Holmarsdottir.

– I tillegg endrer arbeidsmarkedet seg.

Ungdom som partnere

Holmarsdottir er opptatt av hvordan man kan inkludere stemmene fra ungdom når man har ungdom som forskningsfokus.

– Det er viktig å se hvordan vi kan involverer ungdommene og få dem som viktige partnere i forskningen, sier Holmarsdottir.

– Det er ulike måter å gjøre dette på.

I boka er det eksempler på ungdom som har intervjuet barn sammen med forskere. Dermed har forskerne fått tilgang til andre barn enn de ville fått alene. Andre unge har laget filmer om temaer de er opptatt av, men som ikke forskerne hadde tenkt å studere. En forsker har levd sammen med ungdom for å prøve å forstå dem og deres handleringer.

– Ungdom er ulike mennesker, men felles for dem er at de ikke har slått seg til ro, de har ofte ikke funnet seg jobb eller sin egen livsstil, og ofte vet de ikke helt hva de vil, sier Holmarsdottir.

Nå ut til mange


Boka er skrevet for ungdomsforskere og studenter på master og doktorgradsnivå. Teamet er globalt, og språket er engelsk for å nå ut til så mange som mulig. Kapitler er allerede på pensum i Kanada.

– Dette er en metodisk og flerfagligbok bok, men første del har litt mer vitenskapsteori, sier Holmarsdottir.

– Når lærerutdanningen nå blir femårig, er det viktig å utvikle den metodiske delen og vise forskning på klasserom og skole.

Holmarsdottir er spesielt glad over illustrasjonen på forsiden som stammer fra en ung kanadisk mann sitt kunstprosjekt.

– Gjennom å bruke hans kunst, kan vi støtte hans utfordringer, sier Holmarsdottir.

Nå utfordrer hun gjerne kollegaer ved høgskolen til å komme med forslag til andre titler til serien med nye stemmer i ny forskning.

Med seg i denne boka har hun professorkollega Joron Pihl og forsker II Lihong Huang ved NOVA.

Litteraturhenvisninger

Sheri Bastien og Halla B. Holmarsdottir: Youth “At the Margins”: Critical Perspectives and Experiences of Engaging Youth in Reasearch Worldwide , Sense forlag, 2015