Har du lyst til å bruke data- og videospill i undervisning, men er usikker på hvilke spill som egner seg? Og kanskje hvilke spill som passer til ulike fag, aldersgrupper og kompetansemål? Nå blir det enklere!

Dataspillveilederen. Foto: UiS

Didaktisk Digitalt Verksted (DDV) har nettopp lansert Data- og videospillveilederen for lærere, og livet til lærere, lærerstudenter og lærerutdannere som ønsker å bruke data- og videospill i undervisningen, har nå blitt lettere. Prosjektleder i DDV, Paolo Scarbocci, kan fortelle at mange vil bruke data- og videospill, men unngår det grunnet usikkerhet:

- Tilbakemeldingene fra lærere ute i klasserommene tyder på at flere lærere kunne tenkt seg å ta i bruk data- og videospill, men er usikre på hvilke spill som finnes og hvilke de bør velge. Flere mangler også egen erfaring med å spille, og lar det stoppe dem.

Last ned data- og spillveilederen

Målet med Data- og videospillveilederen for lærere er at det skal kunne fungere som et lavterskelverktøy som kan slås opp når undervisningen skal planlegges. Den skal også være for dem som aldri har brukt eller prøvd et data- eller videospill selv, men vil benytte det i undervisningen. Veilederen er hovedsakelig utarbeidet av ansatte lærerstudenter i DDV, der Kaja Aas Feragen har arbeidet lengst med prosjektet:

- Veilederen inneholder en rekke data- og videospill som vi mener egner seg i klasserommet, og har fokus på å gjøre terskelen for bruk i undervisningen lavere. I tillegg til informasjon om spillene og spillplattformen, er spillene derfor også merket med anbefalt aldersgruppe, fag og kompetansemål.

Prosjektleder Paolo og studentassistentene Vegard og Kaja i DDV har vært hovedansvarlige. Foto: UiS

Veilederen ble lansert 11. januar kl. 14.30 gjennom en livestream, og ble presentert av studentassistentene som har arbeidet mest med veilederen. Da trakk de frem noen eksempler og illustrerte hvordan veilederen kan tas i bruk.

Se livestreamen her.

Veilederen vil være under stadig utvikling, og nye versjoner vil publiseres etter hvert. Slik vil den holdes oppdatert, etter hvert inneholde enda flere spill og tilpasses ut fra tilbakemeldinger. DDV er likevel stolte av å kunne presentere det de tror er verdens første data- og videospillveileder for lærere:

- Det er gøy å være i mål med den første veilederen, og vi håper at den kan være til hjelp. Forhåpentligvis kan slike veiledere hjelpe med å gjøre lærernes verktøykasse enda bredere, og gi flere muligheter til å skape variert og interaktiv undervisning, avslutter Paolo.

Her kan du laste ned den digitale versjonen av Data- og videospillveilederen for lærere:

Last ned

Fysisk versjon av veilederen kan også bestilles ved å sende en e-post til ddv1@uis.no.

Fra den digitale lanseringen 11. januar. Foto: UiS