Jula ringes inn ganske snart, og mange av oss glir inn i modusen «lys og varme, snill og fredelig».

Et stort antall elever, lærere, assistenter, miljøarbeidere, skoleledere og andre med sitt daglige virke i skolen, har en velfortjent ferie foran seg. Verden blir litt mindre og veldig koselig. Snør det tett ute, blir den lille boblen vår ekstra skjermet og lun. – Fri fra lekser og vekking tidlig om morgenen. Fri fra rettebunker, forberedelser, telefoner, og kanskje også fra frustrasjon og dårlig samvittighet for alt man ikke rekker. Nå er det snart tiden for å la seg selv ”ligge til lading”.

Et betydelig antall elever, gutter og jenter fra 5 ½ til 16 år, skal ha juleferie fra sine klasser der livet er vanskelig, skadelig og kanskje farlig for dem. Juleferien, som andre ferier, kan være oaser i et skoleår der mobbing er hverdagen. Pausen fra hverdagslivet er ekstra kjærkommen for barn og ungdom som blir mobbet. Pusterom. Ikke nødvendigvis våpenhvile, men de som bruker våpnene er opptatt på annet hold.

Bare en kort pause?

Elever som blir mobbet ser fram til ferier. Mange ganger har jeg hørt beretningene om hvordan familiene opplever at sønnen eller datteren som blir mobbet blir annerledes når det er pause fra skolen. Mer energi, initiativ, overskudd og smil. Til og med latter. Når frykten og fornedrelsene har pause, gjør det også noe med hele familien. Kanskje foreldrene også sover bedre, har bedre arbeidsdager fordi de ikke sitter i konstant beredskap og lurer på hvordan det går i dag….

Disse jentene og guttene trenger juleferien sin. De trenger den sikkert mer enn mange andre. Så synd da at deres ferie ofte blir kortere enn andres. Basert på erfaringer og mange, mange samtaler har jeg inntrykk av at elever som blir mobbet i realiteten har kortere tid på seg til å ”ligge til lading”. Når ferien bikker halvgått, kommer magevondt, svimmelhet, dårlig søvn, dårlig humør, og anspent muskulatur. De gruer seg sånn til det de vet ligger foran, at ferien er over når den er halvgått. Juleferien er kanskje oppbrukt når andre juledag tar kvelden. Da har de andre ei hel uke ferie igjen. - Akkurat som at mange av de som blir mobbet har det sånn at helga er over utpå lørdagskvelden en gang, og at sommerferien bare varer fram til kalenderen viser august.

Dette er trist. Det er uheldig for dem det gjelder, og det er uttrykk for at skolene ikke alltid lykkes med å gi elever tilgang på et liv på skolen som fremmer helse og trivsel. Uansett hvor trist det er, er det ikke et argument for å la være å nyte ferien for de som kan det. Men noen hver av oss kan godt tenke gjennom om det er ei setning vi kan si, et smil, et klapp på skuldra, en intensjon vi kan uttrykke... Noe som kan gi litt selvtillit til den som blir krenket, håp til den som er mismodig, tillit til den som frykter. Et våkent blikk gjør det mulig å se hvem det er som trenger litt ekstra for at tanken på å komme tilbake til skolen ikke skal ta knekken på halve ferien.

”Hva ønsker du deg til jul?”

”Snowboard, blå Converse, skøyter, ei god bok….” Listene er kanskje lange. Men uskrevet, øverst på ønskelista til mange tusen norske skolebarn og ungdommer står det nok:

  • å ikke bli mobbet
  • venner

Mange ønskelister kan innfris med penger, men dette er ønsker som innfris ved hjelp av holdninger, kompetanse, vilje og ikke minst mot til å gripe inn.

GOD JUL!