Om ungdom og utenforskap i Norden
Av Nordens nesten fem millioner innbyggere i alderen 16-29 år, er det en urovekkende andel som faller utenfor. Hvordan kan man motvirke at unge mennesker som hopper av utdannelsesløp, sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet, og mister fotfestet?
I en ny nordisk antologi om ungdom og utenforskap tar forskere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland utgangspunkt i unge menneskers egne ressurser, potensialer og hverdagsbeskrivelser, og formulerer en rekke forslag til hvordan situasjonen kan endres.
Ordinært arbeid som nøkkel til samfunnsinkludering
AFI-forsker Kjetil Frøyland er blant bidragsyterne til boka Unge, udenforskap og social forandring, som kom ut på forlaget Frydenlund Academic i november. Frøyland er del av forskergruppa Arbeidsinkludering på AFI, og argumenterer i antologien for at ordinært arbeid i langt større grad kan brukes som middel for samfunnsinkludering av unge utenfor. Boka bygger på empirisk materiale og analyser fra kvalitative studier av unge og deres situasjon. Målgruppen er beslutningstakere og fagfolk, samt forskere, undervisningspersonale og studenter.
Individuell jobbstøtte for utsatt ungdom
Frøyland har også nylig publisert en artikkel i det amerikanske tidsskriftet Journal of Vocational Rehabilitation om arbeidsinkludering av utsatt ungdom. Her vurderer han om tilnærmingen Individual Placement and Support (IPS), kalt individuell jobbstøtte på norsk, kan benyttes for utsatt ungdom.
– En rekke studier viser at IPS er svært effektivt for arbeidsinkludering av mennesker med psykiske lidelser, og jeg ser på om tilnærmingen også kan benyttes for utsatt ungdom i Norge og Norden, sier forskeren. – Sentrale elementer i IPS er blant annet raskt søk etter jobb som er i tråd med brukers ønsker og interesser, tidsubegrenset individuelt tilpasset oppfølging, og bistand fra et team av hjelpere der målet er lønnet ansettelse i det ordinære arbeidslivet, forklarer Frøyland.
Forskningsbaserte råd til NAV-ansatte
Artikkelen bygger blant annet på data hentet fra en evaluering av 15 norske NAV-prosjekter som utviklet skreddersydde tiltak rettet utsatt ungdom. I forbindelse med det prosjektet utviklet Frøyland i samarbeid med kollega Tatiana Maximova-Mentzoni et forskningsbasert tipshefte for arbeid med utsatt ungdom i NAV, når målet er inkludering i arbeid eller skole.
Finn ut mer
• Mer informasjon om boka Unge, udenforskap og social forandring finner du på sidene til Nordisk forskernettverk for unge
• Vil du vite mer om ungdom og utenforskap?
Den 20. januar arrangeres konferansen «Unga i Norden - psykisk hälsa, arbete och utbildning» på Gardermoen.
• Vil du vite mer om inkluderingskompetanse?
Følg bloggen Inkluderingskompetanse her, og sett av 18.-19. september 2017 til konferansen INKO 2017.