Den beste måten å holde virus borte fra barnehagen på er å holde syke barn hjemme, mener Tobias Ibfelt.

– God håndhygiene er svært viktig både hos barn og voksne. Men det aller viktigste rådet er at foreldrene holder barna hjemme når de er syke, sier forskeren.

– De ansatte i barnehagene må ikke kvie seg for å si fra til foreldrene når barnet begynner å vise tegn til sykdom. 

Legen og forskeren har undersøkt 23 barnehager i to danske kommuner. Han lette etter mikro-organismer, det vil si bakterier og spor av virus. Det er ganske krevende å forske på virus. De er små og lette og henger ofte lenge i luften før de fester seg. Bakterier er mye enklere å studere. De er mye større og har en tendens til å falle hurtig ned på en flate.

Bamsen er en versting

Ibfelt målte nivået av bakterier og virus flere steder i barnehagene. Han fant mange bakterier, både luftveisbakterier og tarmbakterier, på toaletter, kjøkken og i lekeområdene i alle barnehagene. Men ingen av disse var sykdomsfremkallende.

Sykdomsfremkallende virus var det derimot langt flere av.

Særlig gjaldt dette luftveisvirus som gir forkjølelse. De fleste befant seg på leketøy som er lagd av stoff, og som ikke kan vaskes, for eksempler bamser. Også sofaer, dyner og puter inneholdt mange spor av virus.

På plastleketøy og andre glatte leker fant han mindre virus. Unntaket var matleker, for eksempel en lekepizza, som barna ofte har i munnen. Det var heller ikke mange virus å finne på bord og stoler i barnehagene.

Vasking en gang i måneden hadde ingen effekt

I en annen studie har Ibfelt gjort forsøk for å se om profesjonell vask og desinfisering av leker gjorde noen forskjell på mengden virus i barnehagen. I halvparten av barnehagene ble lekene sendt til et vaskefirma en gang om måneden. I den andre halvparten ble lekene ikke vasket. Den månedlige vaskeordningen viste seg å ikke ha noen effekt.

Virus brytes raskt ned i miljøet. Ibfelt mener at om vasking skulle hatt en effekt, måtte lekene vaskes mye oftere, sannsynligvis daglig. Det er det ingen som har tid til. Han mener det er andre metoder for å unngå sykdom som heller bør prioriteres.

Litteraturhenvisninger

Ibfelt, T., Engelund, E.H., Schultz, A.C. og Andersen, L.P. (2015). Effect of cleaning and disinfection of toys on infectious diseases and micro-organisms in daycare nurseries. Journal of Hospital Infection 89(2), 109-115.

Ibfelt, T., Engelund, E.H., Permin, A., Stenløkke Madsen, J., Schultz, A.C. og Percival Andersen, L. (2015). Presence of Pathogenic Bacteria and Viruses in the Daycare Environment. Journal of Environmental Health 78(3), 24–29.