Er det et poeng å diskutere et landsdekkende skoleforbud mot mobiltelefoner? Eller kan elever regulere mobilbruken i skoletida selv?

Skrevet av: Vigdis Alver og Marianne Olsen Brøntveit

I episode 14 av podkasten Lærerrommet er gjestene Elevorganisasjonens Alida de Lange D'Agostino og rektor Per Erik Skjelbred ved Bleiker videregående skole i Asker. De har et ulikt syn på skolers håndtering av elevenes mobiltelefon-bruk.

Lytt til episode 14 her:

– En avsporing

– Debatten om mobilforbud er en avsporing noe som kanskje er viktigere å snakke om. Vi må snakke om grunnen til hvorfor elevene bruker mobiltelefon i timen, og om hvorfor de bruker mobiltelefonen til andre ting enn undervisning spesielt, sier Alida de Lange D' Agostino, nestleder i Elevorganisasjonen.

Hun trekker paralleller til det å ikke la elevene få lov til å gå med caps, ha på hette eller yttertøy inne i klasserommet – fordi det kan være tegn på at man ikke følger med.

– I stedet for at vi sier at mobilen er årsaken til alt vondt i skolen, tror jeg vi heller burde skape en god skole som er tilpasset hver elev, som jeg tror det er det denne debatten handler om, sier nestlederen.

På Bleiker vgs finnes nå små poser elevene må låse mobiltelefonen sin inn i ved skoletimens start. Bare lærerne kan åpne posene.

– Ved å kunne legge bort mobiltelefonen vil det være en mindre distraksjonsfaktor i forhold til hva som skal skje i undervisningen, sier rektor Skjelbred.

– Vi har en regel, som selvfølgelig er tatt opp med elevrådet tidligere, om at mobiltelefonen skal være slått av og lagt ned i sekken. Men vi ser gang på gang at mobiltelefonene kommer opp, opplyser rektoren.

Denne episoden av Lærerrommet er en av fire som ble spilt inn under SETT-dagene på Lillestrøm nå nylig.