Lesesenterets lesetips!
Trenger du tips til hvordan du kan få ungene til å lese mer? Her er våre beste tips.
At lesing er en bra ting, er en kjent sak. Og det gjelder å begynne så tidlig som mulig. For den fordelen barn får av å bli lest for når de er helt små, har de med seg gjennom hele livet.
Barn som blir lest for fra før de kan snakke, utvikler et større ordforråd og kan i gjennomsnitt flere ord når de begynner på skolen, enn barn som er blitt lest lite for. Å lese og leke med språket sammen med små barn, er også med på å gjøre barnet bevisst på lydene i språket – noe som er viktig når de skal lære bokstavene.
Barn som har vokst opp med høytlesing, stiller derfor godt rustet når de begynner på skolen. Og dette forspranget tar demed seg hele livet. For i utdanning og etter hvert et stadig mer selvstendig liv, er det viktig å ha gode leseferdigheter for å lykkes i utdanning og i jobb, og for å klare seg i samfunnet. For eksempel opplever voksne med svake leseferdigheter at de har dårligere helse enn voksne med tilfredsstillende leseferdigheter.
Mange foreldre opplever at fritidsaktiviteter og digitale dingser tar over oppmerksomheten og tiden til barna etter hvert som de blir litt eldre. Da kan det være verdt å huske på at de tiåringene som forstår mest av det de leser på internett, er de som også er ivrige på å lese bøker. Gode leseferdigheter på nett henger altså sammen med hyppig fritidslesing. Dette betyr at det er viktig å oppfordre barna til å lese, også i årene etter at den første leseopplæringa i skolen er gjennomført.
Det er med andre ord kjempeviktig å lese, både for barn og voksne. Og mye lesing er viktig for at barn skal få gode leseferdigheter. Men alle foreldre vet at mas og bekymring funker dårlig når man skal få barna til å gjøre noe man selv synes er lurt. Hvordan skal man så få dem til å lese – og helst ikke fordi de må, men fordi de har lyst? Her er Lesesenterets beste tips – basert på forskning og erfaring.
Slik skaper du leselyst
Benytt sjansene til høytlesing
Ferier, helger, en og annen rolig kveld – hvorfor ikke lese en kjekk bok sammen? Hva med å gjøre om en og annen fast TV-kveld til en fast høytlesingskveld i stedet? Velg en kjekk bok som fenger hele familien. Trenger du boktips …
… bruk biblioteket!
De ansatte på biblioteket er eksperter på å finne den rette boka, både til hele familien, og til hvert enkelt barn. Se også tipsene våre under til hvordan du kan finne en bok som fenger.
Vær en leser
Så enkelt kan det gjøres. Du er den største rollemodellen for barnet ditt. Det spiller ingen rolle om du leser romaner, faglitteratur eller avisen, så lenge barnet ditt vokser opp i et hjem der de voksne leser. Men gjør gjerne et nummer av det dersom du er helt hekta på en bok!
Mobilfri helger og ferier
Legg vekk telefoner og nettbrett en stund hver dag når dere har fri, og finn frem bøker i stedet.
Finn en kjekk lydbok
Mobilen og nettbrettet er imidlertid supre når det gjelder tilgang til lydbøker. Hva med å finne en kjekk bok å høre på neste gang dere kjører på hytta eller på ferie? Kanskje er den så spennende at det kan være verdt å skaffe papirboka også – så kan man selv lese videre der man slapp fordi turen tok slutt ...
Ha med bøker til kjedelige stunder
Må du dra ungene med på hundre ærender, skal dere vente hos legen eller tannlege, er det et kjedelig voksenbesøk på trappene, eller må dere stå lenge i kø …? Det er fort gjort å si ja til spilling på mobilen i slike stunder. Har du med noen kjekke tegneserier eller bøker i stedet, kan du utnytte smutthullene til lesing i stedet. (Og ja, det samme gjelder for oss voksne!)
Ferie er lesetid
Minn barna på å ta med bøker på ferie. Til reisen, på stranda, i kø i fornøyelsesparken, til den ulidelige ventingen når storesøster eller mamma er i prøverommet …
Les de samme bøkene
Les gjerne de samme bøkene som de større barna eller ungdommene i huset, eller bøker av de samme forfatterne. Mange forfattere skriver for både barn, ungdom og voksne.
Husk samtalene
Erfaringer og gode samtaler er vel så viktige som lesing for å stimulere barnas språk og lesing. Ha gode samtaler om det dere opplever, snakk sammen med barna, sett ord på nye erfaringer og tilbring mye tid sammen!
Slik hjelper du barnet å finne den rette boka:
– Tenk over hvilke hobbyer og interesser barnet har, og finn bøker som passer.
– Ta hensyn til barnets lesenivå.
– Spør hva de har likt å lese før, og hva de leste sist.
– Se etter bøker barnet kan kjenne seg igjen i.
– Se etter bøker som vekker følelser, engasjement eller tanker.
– Noen barn trenger litt hjelp til å komme i gang med lesingen. Les gjerne de første kapitlene høyt, eller bytt på å lese.
– Be bibliotekar eller skolebibliotekar om hjelp!
Nettsteder med gode boktips:
Foreningen !les
Ungdomsboka
Boktips fra Nynorsksenteret
NRK Super har samlet inn boktips fra barn og unge
De fleste bibliotekene har også lesetips på sine hjemmesider.