Skolen er det stedet flest unge opplever å møte rasisme, viser en rapport. Men mange lærere er usikre på hvordan de skal takle dette i klasserommet.

Skrevet av: Vigdis Alver og Arun Ghosh

I podkasten Lærerrommets episode 16 er rasisme i skolen tema. Gjestene er lærer og forfatter Guro Sibeko og kunstner og forfatter Camara Lundestad Joof.

Lytt til episode 16 her:

Episode 16: Rasisme i skolen

Møter rasisme

Det finnes knapt noe om rasisme i lærerutdanningen. Samtidig er skolen, ifølge en 2017-rapport fra Antirasistisk senter, stedet der barn og unge melder fra om at de opplever mest rasisme, og aller mest i barne- og ungdomsskolen.

Episodens ene gjest, Camara Lundestad Joof, ga nylig ut boka «Eg snakkar om det heile tida» om rasismen hun møter og har møtt i hverdagen sin, også da hun gikk på skolen.

Som i 6. klasse da hun i et storefri ble kalt «jævla feite niggerhore». Hun sa fra hjemme. Da hun kom tilbake til skolen dagen etterpå ble hun kalt sladrehank.

– Min mor hadde ringt skolen, men det ble ikke adressert i klasserommet i ettertid, sier Joof Lærerrommet.

Som voksen kunstner har hun reist mye rundt med den kulturelle skolesekken der temaet er rasisme. Etter hver forestilling har hun en ettersamtale med lærere og elever.

– Jeg har møtt lærere som regelrett har vært rasistiske mot meg i dialog foran elever, lærere som har kommet bort til meg foran elevene sine og sagt at jeg var overaskende flink til å «være neger», forteller Joof i Lærerrommet.

– Omfattende

Episodens andre gjest, Guro Sibeko, reiser også rundt på skoler og holder foredrag om hvordan man skal jobbe mot rasisme.

– Problemet med rasisme i samfunnet vårt er svært omfattende, og skolen er en del av samfunnet vårt og speiler det. Derfor er det også svært omfattende også i skolen, sier Sibeko.

– Men jeg tenker ikke at skolen er et sted der rasismen vokser og gror mer enn andre steder i samfunnet vårt. Det er ikke slik at lærere er mer unnfallende enn andre voksne, sier hun i Lærerrommets episode 16.

For alle

Lærerrommet går i dybden på ulike temaer innen utdanningsfeltet, og gir ny innsikt. Podkasten er for alle som er engasjerte i eller jobber i barnehage, skole eller innen høyere utdanning. Gjestene er forskere, lærere, barnehagelærere, elever, ledere, politikere - eller andre.