Hva kjennetegner et godt uteområde i barnehagen?
I episoden møter du barnehagelærer Mari Engesæter i samtale med Jostein R. Sanderud ved barnehagelærerutdanniga, HVL om hva som kan være et godt uteområde i barnehagen.
I denne episoden møter du barnehagelærer Mari Engesæter i samtale med Jostein R. Sanderud ved barnehagelærerutdanniga, HVL om hva som kan være et godt uteområde i barnehagen. Samtalen har som utgangspunkt Sanderud sin kronikk på NRK ytring "En oppvekst på døde underlag". Medvirkende: Barnehagelærer Mari Engesæter ved Fosshagen barnehage, som er en lærerutdanningsbarnehage, og førsteamanuensis Jostein Rønning Sanderud, HVL.
Les ytringen her: https://www.nrk.no/ytring/en-oppvekst-pa-dode-underlag-1.16143387
Blupodden er en pedagogisk orientert podcast laget av Barnehageleierutdanninga ved Høyskolen på Vestlandet. I denne episoden introduserer programleder Mari Engeseter seg selv som assisterende styrer i Fossagen Barnehage og presenterer gjesten Jostein R. Sanderud. Sammen diskuterer de en nylig publisert kronikk om utområdet i barnehager, som Jostein har skrevet for NRK.
Samtalen kretser rundt betydningen av utområdet i barnehager, med fokus på at det er like viktig som innområdet. De deler erfaringer om hvordan barnehager ofte prioriterer innområdet, mens uterleken kan bli tilfeldig og manglende i planleggingen. Gjennom samtalen fremhever de viktigheten av å oppfylle rammeplanens krav også utendørs og diskuterer dilemmaer knyttet til utforming av utområdene.
Variasjon blir fremhevet som nøkkelord, og de diskuterer betydningen av ulike materialer og elementer for barns lek og utforskning. Jorda blir trukket frem som spesielt populær blant barna, og diskusjonen dreier seg rundt utfordringer knyttet til å tilrettelegge for jordlek. De drøfter også hvordan barna ofte søker etter egne steder og muligheter for å forme sitt eget lekeområde.
Variasjon i topografi, innhold og naturelementer blir vurdert som viktige for et vellykket utområde. Gjennom eksempler fra egne barnehager understreker de viktigheten av å skape utemiljøer som endrer seg naturlig og gir barna muligheten til å påvirke og forme lekeområdet selv.
Samtalen tar også opp utfordringer knyttet til praktiske realiteter, som behovet for å balansere mellom ønsket om ideelle lekeområder og praktiske hensyn som vedlikehold og renhold. De diskuterer også ulike typer underlag, som plastdekker kontra naturmaterialer, og reflekterer over fordelene og ulempene ved universell utforming av utområdene.
Podcasten avsluttes med en refleksjon rundt viktigheten av å være åpen for det udefinerte og uferdige i utområdene, samt hvordan dette kan gi næring til barnas lek. Episoden gir lytterne innsikt i perspektiver og utfordringer knyttet til utforming av utområder i barnehager, sett fra et pedagogisk ståsted.
Oppsummeringen er laget av en KI-tjeneste fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av BluPoddens redaktør før publisering.