Barn helt ned i 9-årsalderen har delt nakenbilder av seg selv på nett, i følge politiet. Hva er skolens ansvar? Hva skal foreldre gjøre?

Skrevet av: Vigdis Alver

Nakenbilder kan bli tatt av en medelev i dusjen etter kroppsøving, hjemme på badet eller i en seng på en fest. Om bildene deles, kan de deles videre. For mange får dette alvorlige konsekvenser.

I episode 24 av podkasten Lærerrommet snakker vi om temaet.

 Lytt til episoden her:

Delt, og delt igjen

– Nakenbildene havner overalt. Mange havner først på Messenger, på Facebook og Snapchat. Det er typisk der de spres videre fra, gjerne av yngre, sier Mia Landsem.

– Men til slutt blir de delt i større chatter, kanskje inn mot grupper og diverse nettsteder. De havner på pornonettsider og i organiserte nettverk, for eksempel av pedofile eller nakenbildespredere, sier Landsem.

Hun har kontakt med mange fortvilte barn og ungdommer som har opplevd slik bildedeling, og de forteller om store vanskeligheter i etterkant. Også mange rådville foreldre tar kontakt.

Storsveen som er fagansvarlig i Nettpatruljen Oslo kommuniserer via ulike sosiale medier med barn og ungdom. Hun sier det er viktig at lærere og foreldre kjenner til problematikken og kriminaliteten rundt spredning av nakenbilder.

– Under press

– Det er et stort problem, det er store mørketall, sier Storsveen.

Nettpatruljen Oslo er opptatt av å ikke ha en belærende tone ovenfor barn og ungdom: De må bli tatt på alvor og samtidig møtes med forståelse.

– Mange barn lever under press som gjør at de sender nakenbildet som kan bli fatalt for dem. Jeg tror ikke helt vi forstår hvilket press våre barn kan leve under når en voksenperson tar kontakt og truer for at de skal få bildene, sier politioverbetjent Storsveen.

– De blir fanget i et «edderkoppnett» som de ikke klarer komme seg ut av. Da er det viktig at vi voksne ikke reagerer med panikk.