Har flinke bransjefolk som lærere
Lære av de beste? Ja, det kan studenter i Volda, som får superdyktige folk fra ulike bransjer inn i klasserommet som lærere.
– Siv-Elin vet hva som rører seg i bransjeverdenen. Hun jobber i et anerkjent merkevarebyrå i Ålesund, og har pulsen på hva som er det hotteste til enhver tid. Vi klarer ikke å være oppdatert på samme måte, forteller førstelektor Janne Heggvoll ved Høgskulen i Volda.
Vi slår av en prat i et av verkstedene til Design, kunst og handverk-studentene. Siv-Elin, som Heggvoll snakker om, har Skoglund til etternavn og er utdannet grafisk designer fra Melbourne i Australia, og er i tillegg en utmerket fotograf. Før hun landet i Ålesund hos byrået Peil, har hun jobbet som grafisk designer, fotograf og UX-designer i Australia og Bergen.
Gjennom praksis, oppdrag og entreprenørskap (POE)-prosjektet ved høgskolen har hun hatt en 20 prosent stilling som har kommet Design, kunst og handverk-studentene til gode.
En lignende stilling har den etter hvert så profilerte kommunikasjonsleder- og gründeren Maren Aas Nakken, hatt for PR, kommunikasjon media-studenter i Volda. Aas Nakken, som selv studerte ved samme utdanning, er i dag CEO, manager og excecutive produsent i Mothership Stories – et management for noen av landets beste innholdsskapere, eller influencerbyrå om du vil, som Aas Nakken var med på å starte opp.
Digital hjelp
Tilbake i verkstedene ved høgskolen er førstelektor Heggvoll klar:
– Siv-Elin er ingen vikar. Hun skal tilføre noe mer enn det vi vanlige undervisere gjør.
Og akkurat det synes Design, kunst og handverk-student Johanne Vold at Siv-Elin Skoglund mestrer på en ypperlig måte.
– Det er supert å lære å lage noe i tekstil, tre eller keramikk for eksempel. Men å lære å ta det fra håndverket og over til det siste innen digitale verktøy, er noe litt annet. Og det får vi god hjelp til av Siv-Elin, synes Vold.
Bygge CV og portofolio
Skogvold smiler godt, men beskjedent, får et lett, rødt rødmedryss over ansiktet, og svarer:
– Det har vært utrolig kjekt å komme inn i det kreative miljøet ved høgskolen. Det er så inspirerende å få jobbe med alle disse flotte og dyktige studentene. Min jobb er å heie på dem, ikke begrense dem.
Det er snart seks år siden Skogvold selv var ferdig med å studere. Hun husker det godt, vet hva studentene kan ha godt av i ulike faser, samtidig som hun har kravene i arbeidslivet under huden.
– Jeg kan hjelpe dem med praktiske verktøy som de får bruk for i arbeidslivet. Men også det å bygge CV og portofolio, som jeg vet er utrolig viktig i denne bransjen. Samtidig skal jeg støtte dem i å bygge sin egen stil og strek – for det er dem selv som skal selge seg inn i arbeidsmarkedet snart, forklarer nordlendingen.
Student Johanne Vold og førstelektor Janne Heggvoll var med i studio da Design, kunst og handverk hadde digitalt åpent hus gjennom et webinar. Se det under her og bli mye bedre kjent med utdanninga!
– Har digga det!
Student Johanne dingler med beina, er aktiv i blikket – hun har tydelig lyst til å henge seg på.
– Jeg ser en enda større verdi i å legge mye arbeid i portofolien min etter vi har hørt Siv-Elin snakke om den. Mer enn om Janne hadde fortalt oss det. Siv-Elin kan påpeke at portofolio ER viktig, og det går det inn hos oss, sier Johanne og får et smil tilbake fra læreren sin Janne Heggvoll.
Johanne setter utrolig stor pris på bredden i Design, kunst og handverk-utdanninga. Ulike materialer å jobbe i, teknikker til bruk på mange vis og verktøy, både analoge og digitale, som vil være kjempegode å ha med seg på veien videre.
– I tillegg er det supert når vi får inn slike friske pust som Siv-Elin som er med på å toppe det hele. I tillegg er det også litt kontaktbyggende. Om det er noe faglig jeg står fast i, trenger et råd til arbeidslivet– eller markedet, kan jeg sende Siv-Elin en melding. Nei, jeg har digga dette tiltaket, stråler Johanne.