En rapport fra 2019 viser tydelige kjønnsforskjeller i det norske utdanningssystemet, og guttene kommer klart dårligst ut. Hva kommer det av at guttene gjør det så mye dårligere enn jentene på skolen? Og er dette egentlig et problem når menn allikevel tjener mest, eier mest og sitter i flere makt- og lederposisjoner?

Fartein Ask Torvik, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, og Liza Reisel, seniorforsker ved Institutt for samfunnsforskning, diskuterer kjønnsforskjeller i det norske utdanningssystemet. Foto: Fredrik Solli Wandem, SpedAims.

Hør episoden nå

Hvorfor gjør gutter det dårligere enn jenter på skolen, og hva kan vi gjøre med det?

I februar 2019 la Stoltenbergutvalget fram rapporten «Nye sjanser – bedre læring. Kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner og utdanningsløp». Rapporten viste tydelige og systematiske forskjeller i skoleprestasjoner mellom gutter og jenter på alle nivåer i utdanningsløpet.

I kjølvannet av denne rapporten har det oppstått mye debatt og delte meninger rundt kjønnsforskjellene i norsk skole, og flere andre prosjekter og utvalg har forsøkt å finne årsaker, konsekvenser og mulige løsninger. Blant disse finner vi forskningsprosjektet HealthGap hos Folkehelseinstituttet og Determined to succeed, som er ledet av Institutt for samfunnsforskning.

Vi har besøk av forskere fra begge disse prosjektene når vi stiller spørsmålet: Hvorfor gjør gutter det dårligere enn jenter på skolen, og hva kan vi gjøre med det?

Gjester i studio

  • Fartein Ask Torvik, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet
  • Liza Reisel, seniorforsker ved Institutt for samfunnsforskning

Programleder og produsent

  • Fredrik Solli Wandem, kommunikasjonsrådgiver i SpedAims.