Finnes et vanlig barn og hva er en vanlig barndom? Vi tar diskusjonen i podkasten Lærerrommet.

Skrevet av: Vigdis Alver og Marianne Olsen Brøntveit

I episode åtte dreier seg om barn med motstand eller angst, stille og viltre barn og alle de andre med ulikt temperament og personlighet som går på skolen eller i barnehagen. 

Er det nok plass til alle sammen? Eller blir det lett til at man leter etter «feil» om alt ikke går helt av seg selv?

Episode 8: Vanlige barn, finnes de?

– En utfordring

– Det vanlige er å være helt ulik alle andre, sier dosent Kirsten Flaten ved Høgskolen i Vestlandet, en av gjestene i Lærerrommets åttende episode.

– Vi skal ikke avviksforklare alt som ikke er helt innenfor «A 4», advarer Flaten videre.

Episodens andre gjest, Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, sier det slik:

– Har alle barn i et klasserom eller i en barnehage det like bra? Svaret er nei. Dette fordi undervisningen ikke klarer å tilpasse seg alle typer temperament på en gang. Så her har vi en utfordring, sier Ulvund i episode åtte.


Hverdagstema for alle

I Lærerrommet diskuterer vi små og store temaer innenfor utdanningsfeltet, podkasten går i dybden på aktuelle hverdagstema. Lærerrommet er for alle som er engasjerte i eller jobber i barnehage, skole eller innen høyere utdanning.

Gjestene gir deg ny innsikt og kunnskap. De er forskere, lærere, barnehagelærere, elever, ledere, politikere - eller andre.

Hvordan skal lærere bruke ny forskning i møte med en helt vanlig klasse? spør vi i episode sju. Mobbing og skjult mobbing de voksne ikke ser, er tema episode seks. Episode fem handler om lek som nå engasjerer stadig flere. I episode fire, som er todelt, diskuteres prestasjon generasjon, skolepress og stress.

Testkulturen i skolen, med nasjonale prøver og kartlegginger, er tema i episode tre av Lærerrommet. Seksårsreformen, som gjorde at 5- og 6-åringene fikk skolesekk på ryggen, er tema i andre episode. Og er lekser en gammeldags tvangstrøye? spør vi i episode én.

Vi spiller inn nye episoder fortløpende. Så abonner på Lærerrommet – det er helt gratis.
Du finner alle episodene på Apple podcasts, Acast, SoundCloud eller Spotify. Eller klikk her for å finne alle episodene på udf.no