Med Kunnskapsløftet (LK06) ble skriving innført som en av fem grunnleggende ferdigheter. Selv om skriving formelt har vært ansett som en nøkkelferdighet i over femten år, finnes det ingen offentlige retningslinjer for opplæring i skriving i de ulike fagene.

Ifølge Kunnskapsløftet skal skolen bidra til å utvikle elevers skriveferdigheter fra skolestart. Tidligere forskning har imidlertid vist at lærere ikke opplever at lærerutdanningen forbereder dem i tilstrekkelig grad til å undervise i skriving på småtrinnet. Målet med denne studien var derfor å undersøke fra hvilke kunnskapskilder lærere på 1. trinn har utviklet sin kunnskap om skriveopplæring. Det empiriske grunnlaget for analysen var intervjuer med 116 lærere på 1. trinn ved 54 skoler. Lærerne fikk spørsmål om fra hvilke kunnskapskilder de har lært mest om skriving i begynneropplæringen. Materialet i studien var lydopptak og transkripsjoner fra intervjuene. Funnene viser blant annet at lærerne i hovedsak trekker fram kolleger, kurs/prosjekter og erfaring som kilder til kunnskap om skriveopplæring i begynneropplæringen, og at de i mindre grad trekker fram sin formelle utdanning. I artikkelen drøftes funnene og hvilke implikasjoner de kan ha for lærerutdanning og for andre som jobber med læreres læring når det kommer til skriveopplæring.

First-Grade Teachers’ Sources of Knowledge about Writing Instruction

According to the Knowledge Promotion Reform, schools should contribute to developing students’ writing skills from the start of school. However, previous research has shown that teachers do not feel that teacher education prepares them sufficiently to teach writing in the early grades. Therefore, the goal of this study was to investigate from which sources of knowledge first-grade teachers have developed their knowledge about writing instruction. The empirical basis for the analysis was interviews with 116 first-grade teachers at 54 schools. The teachers were asked about the sources of knowledge from which they have learned the most about writing in beginner instruction. The material in the study consisted of audio recordings and transcriptions from the interviews. Findings suggest that the teachers primarily cite colleagues, courses/projects, and experience as sources of knowledge about writing instruction in elementary school and that they to a lesser degree refer to their formal education. The article discusses the findings and what implications they may have for teacher education and for others working with teacher learning when it comes to writing instruction.

Innledning

Med Kunnskapsløftet (LK06) ble skriving innført som en av fem grunnleggende ferdigheter, noe som innebar at alle lærere ble posisjonerte som skrivelærere (). I rammeverket for grunnleggende ferdigheter fremheves det at skriving er en viktig ferdighet både med tanke på læring og kommunikasjon: «Å utvikle skriveferdigheter er en forutsetning for livslang læring og for å kunne delta aktivt i samfunnslivet på en kritisk og reflektert måte» (). Men selv om skriving formelt har vært ansett som en nøkkelferdighet i over femten år, finnes det ingen offentlige retningslinjer for opplæring i skriving i de ulike fagene ().

I overordnet del av Kunnskapsløftet kommer det fram at utviklingen av grunnleggende ferdigheter har betydning gjennom hele opplæringsløpet (). Det vil si at det skal arbeides med å utvikle elevers skriveferdigheter fra de begynner på skolen. I opplæringsloven er det i tillegg tydeliggjort at elever på 1.–4. trinn skal få tilbud om intensiv opplæring dersom de ikke følger forventet progresjon i skriving (). Lærere må følgelig være i stand til å identifisere disse elevene og iverksette relevante tiltak, selv om det ikke finnes nasjonale føringer for hva det vil si å henge etter i skriving (). Lærere må altså legge opp til en systematisk skriveopplæring helt fra 1. trinn, der elevers skriveutvikling skal følges tett. Tidligere forskning viser imidlertid at lærere ikke opplever at utdanningen forbereder dem godt nok til å undervise i skriving på småtrinnet (). Selv om alle skal arbeide mot de samme kompetansemålene i læreplanen, kan norske elever altså få skriveopplæring som i praksis er svært ulik.

Hvis lærere på småtrinnet i liten grad opplever å få tilstrekkelig opplæring i skriveopplæring gjennom utdanningen sin, og det heller ikke er offentlige retningslinjer for hvordan skriveopplæringen skal legges opp, er det relevant å undersøke hva som former læreres skriveopplæringspraksis. I denne intervjustudien ønsket vi derfor å undersøke fra hvilke kunnskapskilder lærere selv mener at de har lært det de kan om skriveopplæring i begynneropplæringen. Vi mener at studien kan bidra med kunnskap som vil være viktig både for grunnutdanningen, videreutdanning og for andre som arbeider med læreres læring når det kommer til skriveopplæring. Denne kunnskapen kan brukes til å tilrettelegge for at framtidige lærere kjenner seg forberedte til å undervise i skriving som grunnleggende ferdighet.

Litteraturgjennomgang

I forskrift for rammeplan for grunnskolelærerutdanning for trinn 1–7 framkommer det at alle fag skal omfatte begynneropplæring, og at grunnleggende lese-, skrive- og regneopplæring skal ha særlig vekt (Forskrift om plan for grunnskolelærerutdanning, trinn 1–7, 2016). Hvilke metoder lærerstudentene skal lære når det kommer til skriveopplæring, er imidlertid ikke innlysende. Det finnes forskning som viser effektive måter å drive skriveopplæring for de yngste på (f.eks. ), men det finnes ingen styringsdokumenter som fastslår hvordan man skal legge opp skriveopplæringen for de yngste elevene, og læreplanen norske lærere skal forholde seg til er i prinsippet metodefri (). Lærerutdanningen har dermed en utfordrende oppgave når det gjelder å lære lærerstudenter å navigere i fagfeltet.

Skriving i begynneropplæringen er et fagfelt med flere spenninger og diskusjoner. Det er for eksempel ulike tilnærminger til hvordan elever best lærer skriftspråket. I skolen har det vært en tradisjon for å benytte den såkalte «leseveien», der det vektlegges at elever skal lære å lese før de lærer å skrive. Dette står i motsetning til «skriveveien», der man legger til rette for at elever kan utforske skriftspråket før de har knekt lesekoden (). En annen spenning handler om motsetningen mellom en skriveopplæringspraksis der elever først og fremst blir posisjonerte som «øveskrivere», der fokuset ligger på å øve på delferdigheter som for eksempel rettskriving og håndskrift, og en praksis der elever først og fremst skriver for å kommunisere og uttrykke seg (). Disse motsetningene har sammenheng med diskusjonen om hvordan man skal introdusere bokstavene i det første skoleåret. I Norge har det vært vanlig å følge et systematisk bokstavprogram med innlæring av én bokstav i uken, noe hevder har vært basert på tradisjon heller enn forskningsbasert kunnskap. Siden 2015 har forskere ved blant annet Lesesenteret gått ut med anbefalinger om en raskere bokstavprogresjon (), der elever tidlig skal få tilgang til de bokstavene de behøver for å uttrykke seg. En annen spenning i lese- og skriveopplæringen handler om ulike syn på bruk av digitale verktøy. Innføringen av nettbrett for de yngste elevene har ført til diskusjoner om man skal prioritere digital skriving eller skriving med blyant (bl.a. ). Det er også ulike meninger om bruk av lydstøtte i den første skriveopplæringen (; ;). Disse spenningene i fagfeltet kan være med på å illustrere at det er mange faglige, prinsipielle valg en lærer må kunne ta når det kommer til den første skriveopplæringen.

Forskning har vist at praksisen spriker når det kommer til skriving i de første skoleårene. I en norsk studie ble skriveundervisningen til 299 lærere undersøkt (). I denne undersøkelsen fant forskerne at lærerne brukte lite tid på skriveopplæring, og at 19 prosent av lærerne ikke underviste i skriving i det hele tatt det første halvåret av 1. trinn. Forskerne stilte derfor spørsmål ved om norske lærere mangler metoder for hvordan man kan implementere skriving fra skolestart. De konkluderte blant annet med at elever som begynner på skolen vil få ulik skriveopplæring, og de mener at dette indikerer et behov for en mer systematisk lærerutdanning.

I en studie av svarte 1 049 norske lærere på 1.–3. trinn på en spørreundersøkelse om deres utdanning og praksis når det gjelder skriveopplæring. Over 60 prosent av lærerne svarte at de gjennom lærerutdanningen har lært lite eller ingenting om skriving, vurdering av skriving eller hvordan man bør gjennomføre skriveopplæring. Ifølge denne undersøkelsen ser det altså ikke ut til at lærerutdanningen tilbyr lærere den kunnskapen de mener at de har behov for i sin yrkesutøvelse når det kommer til skriving i de første skoleårene. Forskning fra andre land har vist tilsvarende funn: I en amerikansk undersøkelse fra USA rapporterte for eksempel halvparten av lærerne, uavhengig av trinn, at de ikke hadde fått tilstrekkelig forberedelse gjennom sin utdanning til å undervise i skriving (Kiuhara et al., 2009), og andre studier har vist at skriveopplæring er lavt prioritert i amerikansk lærerutdanning (; ). I en undersøkelse fra New Zealand rapporterte rundt 70 prosent av lærerne at opplæringen de fikk om skriveopplæring i grunnutdanningen enten var ikke-eksisterende, minimal eller delvis nyttig ().

Det at lærere i flere land rapporterer om utilstrekkelig opplæring i skriving i lærerutdanningen, kan ha sammenheng med at lærerutdanning og forskning på literacy ofte prioriterer lesing over skriving (), og at styringsdokumenter for skolen vektlegger lesing uten å tilsvarende vektlegge skriving (). Når det gjelder skriving på småtrinnet, viser funn fra at skriving er omtrent fraværende i den tidlige literacy-opplæringen. I den norske konteksten har det historisk sett vært slik at lesingen har kommet før skrivingen. I læreplanen som var gjeldende i mesteparten av 1970- og 1980-årene (Mønsterplan for grunnskolen, 1974) var leseferdighet mer eksplisitt vektlagt enn skriveferdighet (). I norsk sammenheng er det også av betydning at leseferdighet – i motsetning til skriveferdighet – i en årrekke har blitt målt gjennom kartleggingsprøver på 1. trinn og nasjonale prøver på 5. trinn, noe Palm et al. (2018) hevder at «påvirker undervisningen nedover i de lavere klassene og gjør at skoler blir svært opptatt av å få gode leseresultater så tidlig som mulig» (s. 18).

Undersøkelser har vist at norske lærere generelt er mindre fornøyde med sin utdanning sammenlignet med en del andre profesjoner (), og at de opplever et gap mellom kunnskapen de har med seg fra grunnutdanningen og den kunnskapen de opplever at de har behov for i yrkesutøvelsen (). Lærere er blant yrkesgruppene som beskriver overgangen fra utdanning til yrkesutøvelse som et sjokk (). Dette praksissjokket ser ut til å være et internasjonalt fenomen, og det kan ha flere ulike årsaker: Yrket er for krevende, studentene kan ha en feilaktige forventninger til yrket, eller det kan handle om utilstrekkelig opplæring (). Ifølge kan man se på dette spennet mellom utdanning og praksis på to ulike måter: Man kan se på denne brå overgangen som en svakhet ved utdanningen, fordi den ikke uteksaminerer «ferdige» profesjonelle. Men man kan også se på overgangen som en utfordring som er nødvendig for videre læring. Ifølge holder det ikke bare med en lang utdannelse for å frambringe kunnskap om hva man skal gjøre i sitt profesjonelle virke. Han fremhever at det også behøves erfaringer fra praksisfeltet. Flere teoretikere har vært opptatte av mesterlære, altså den læringen som skjer i møte mellom nybegynnere og erfarne «mestere». For eksempel har studert læring i møter mellom lærlinger og mestere i ulike sammenhenger, og de fremhever praksisfellesskapets betydning for læring.

I undersøkelsen til viste funnene at lærerne er noe mer positive til det de hadde lært om skriving etter at de hadde startet i lærerjobb, da 60 prosent av lærerne svarte at de følte de hadde fått tilstrekkelig eller omfattende opplæring om skriving generelt etter at de var ferdige med utdanningen. Hvordan denne opplæringen har foregått kommer ikke fram i undersøkelsen. har imidlertid forsket på kunnskap og læring for ulike profesjoner. I deres rapport ble det fremhevet at lærere som yrkesgruppe beskriver et arbeidsmiljø som i hovedsak er preget av muntlig erfaringsutveksling, med kolleger som viktigste kunnskapskilde. har i sitt doktorgradsarbeid funnet at lærere legger vekt på kunnskap fra kolleger og egen praksis, framfor kunnskap fra forskning. Dette samsvarer med funn fra , som viser at lærere i grunnskolen i liten grad bruker forskningsbaserte teorier i samtaler med hverandre. Caspersen og Raaen (2017) har observert nyutdannede lærere i deres arbeidshverdag. De fant at de nyutdannede lærerne hadde en mer passiv rolle i felles planlegging av undervisning sammenlignet med erfarne kolleger, og at de nyutdannede prøvde å tilpasse seg den veletablerte praksisen som de erfarne lærerne foretrakk. Om disse generelle tendensene også gjelder for skriveopplæring mer spesifikt, har vi lite kunnskap om. Vi har ikke funnet tidligere studier som tar for seg læreres rapporterte kunnskapskilder når det kommer til skriveopplæring. Med bakgrunn i dette har vi stilt følgende tre forskningsspørsmål i denne studien:

  1. Fra hvilke kunnskapskilder mener lærere på 1. trinn at de har lært mest om skrive-opplæring i begynneropplæringen?
  2. Hvilke kunnskapskilder om skriveopplæring i begynneropplæringen trekkes fram hyppigst i lærernes svar?
  3. Er det en sammenheng mellom lærernes svar om kunnskapskilder om skriveopplæring i begynneropplæringen og deres ansiennitet og type utdanning?

Metode

Deltakere

Denne studien er en del av et større forskningsprosjekt om skriving på småtrinnet. Alle lærerne i det større forskningsprosjektet ble forespurt å delta i gruppeintervju. 116 lærere fra 54 skoler deltok. Av disse var 106 (91,4 prosent) kvinner og ti menn. Disse lærerne har gått ulike veier inn i læreryrket. Et flertall hadde tatt lærerutdanning slik tilbudet var da de utdannet seg (enten tre årig lærerutdanning, fire årig allmennlærerutdanning eller GLU 1–7). Dette gjaldt for til sammen 67 av lærerne. Seks lærere hadde lærerutdanning fra GLU 5–10, altså en lærerutdanning som ikke retter seg mot arbeid på småtrinnet. 23 av lærerne hadde førskolelærerutdanning/barnehagelærerutdanning. Elleve hadde utdanning på masternivå. I tillegg hadde to av lærerne en bachelorgrad i pedagogikk, og én var ufaglært. Vi har valgt å kategorisere læreres type utdanning i to kategorier: Lærere som har tatt lærerutdanning ble kategoriserte som lærere med tradisjonell lærerutdanning. Lærere med førskolelærerutdanning/barnehagelærerutdanning, bachelorgrad i pedagogikk og ufaglærte ble kategoriserte som lærere med ikke-tradisjonell lærerutdanning (se tabell 1).

Gruppeintervjuene ble gjennomført som en del av prosjektet «Funksjonell skriving i de første skoleårene» (FUS). Formålet med prosjektet var å undersøke tidlig start med en funksjonell skriveopplæring og også undersøke prosjektlæreres utvikling (Skar et al., 2020). Prosjektet er godkjent av NSD (Sikt), og lærerne har gitt skriftlig samtykke til deltagelse i forbindelse med FUS-prosjektet.

Tabell 1. Oversikt over deltakere fordelt på kjønn, ansiennitet og type utdanning

 

Ansiennitet (år)

Tradisjonell utdanning

Ikke-tradisjonell utdanning

N/A

Sum

Kvinner

0–1

2–5

6–10

11–15

16+

n/a

9

18

16

9

24

1

1

4

3

1

11

3

 

1

2

1

 

2

10

23

21

11

35

6

Menn

0–1

2–5

6–10

11–15

16+

n/a

2

2

2

1

 

 

 

 

2

1

 

2

2

2

1

2

1

Sum

 

84

26

6

116

Flere av lærerne hadde tatt videreutdanning. 29 lærere hadde tatt studiet «Pedagogisk arbeid på småskoletrinnet» (PAPS) eller videreutdanning i lese- og skriveopplæring eller begynneropplæring. Ni lærere hadde tatt videreutdanning i spesialpedagogikk, og 26 hadde videreutdanning i andre fagområder.

Pedagogisk arbeid på småskoletrinnet (PAPS) var en obligatorisk videreutdanning for førskolelærere som ønsket å arbeide på 1.–4. trinn i skolen. I forbindelse med innføring av Kunnskapsløftet ble PAPS erstattet av «Grunnleggende lese-, skrive- og matematikkopplæring» (GLSM).

Vår vurdering er at lærerne i studien og de skolene de arbeidet ved, speiler en større gruppe lærere og skoler. Deltakerne i utvalget er fra 54 skoler i fem kommuner. Kommunene er svært ulike i størrelse (innbyggertall), og utvalget av skoler der lærerne arbeider, representerer både store byskoler og fådelte skoler i mindre kommuner. Geografisk spredning og spredning i skolestørrelse var nettopp noen av utvalgskriteriene i prosjektet som denne studien er en del av. Når det kommer til fordeling av kjønn, er det langt flere kvinner enn menn med i utvalget. 89,4 prosent av deltakerne er kvinner. Dette kan sies å gjenspeile tendenser når det kommer til kjønnsfordelingen i grunnskolen i Norge. I 2020, da datainnsamlingen i denne studien ble gjennomført, var 74,9 prosent av norske lærere i grunnskolen kvinner (). Hvordan prosentandelen ser ut for småtrinnet alene foreligger det ikke offisielle tall på. Det er imidlertid grunn til å anta at andelen kvinner er enda høyere her, da bare 13 prosent av de som ble uteksaminert fra GLU 1–7-utdanningen i 2018 var menn ().

Gjennomføring

Gruppeintervjuene ble gjennomført av de fire artikkelforfatterne våren 2020 i perioden fra slutten av februar til begynnelsen av juni. Intervjuene foregikk digitalt. Det deltok én til fem lærere fra hver skole på intervjuene. Intervjuene hadde en gjennomsnittlig varighet på 48,2 minutter (SD = 11,1 minutter), og det ble gjort lydopptak etter tillatelse fra deltakerne. Lærerne hadde på forhånd fått informasjon om at intervjuene skulle foregå som gruppesamtale, og at fokuset i intervjuet ville være på skriveopplæring.

Årsaken til at det på enkelte skoler bare var én lærer med på intervjuene, handler både om forskjeller i skolestørrelse og om ressursutfordringer ved skolene i forbindelse med covid-19-pandemien.

Hvert intervju ble gjennomført av to av artikkelforfatterne, der den ene hadde hovedansvar for å stille spørsmål, mens den andre hadde ansvar for å ta notater for å sikre data i tilfelle tekniske utfordringer. Spørsmålsformuleringene og rekkefølgen på spørsmålene var bestemt på forhånd. I intervjusituasjonene ble det brukt en intervjuguide som var utviklet basert på vår kunnskap om relevante bakgrunnsvariabler. Deltakerne kjente ikke til spørsmålene i intervjuguiden på forhånd. De fikk like muligheter til å svare på disse spørsmålene uten avbrytelser, gjennom at forskerne delegerte ordet i en bestemt sekvens.

Det bør nevnes at alle fire forskerne som gjennomførte intervjuene var involverte i det større forskningsprosjektet som de deltakende lærerne var en del av. Tre av forskerne har også arbeidet med grunnutdanning og videreutdanning av lærere. Ved flere anledninger intervjuet forskerne lærere som de hadde noe kjennskap til fra tidligere sammenhenger, enten fra kurs, forskningsprosjekter eller utdanning. Forskerne påpekte i starten av hvert intervju at hensikten var å få informantenes ærlige svar, og at det ikke fantes riktige eller gale svar.

Databearbeiding og koding

Alle intervjuer ble tatt opp på lydfil og transkribert av forskergruppa. Transkriberingen foregikk slik at vi med støtte i de notatene som allerede var blitt gjort, lyttet til lydopptakene for å kategorisere innhold. Deretter transkriberte vi ordrett utsagn fra informantene i de innholdsbolkene som omhandlet kunnskapskilder.

For å kunne svare på de to første forskningsspørsmålene, analyserte vi svarene på intervjuspørsmålet «Hvor eller av hvem har du lært mest når det gjelder skriveopplæring?». Kodingen av det transkriberte intervjumaterialet foregikk i en eksplorativ, iterativ prosess der kategorier ble etablert underveis ut ifra læreres utsagn i intervjuene. Kodingsprosessen var åpen, i den betydning at ingen kategorier var definerte på forhånd. For å sikre stabilitet i kodingen er koding utført av forfatter 1 og 2 i samarbeid. Under følger to eksempler på læreres svar og hvordan de ble kodet:

Selvfølgelig lærte vi en del på utdanninga, men jeg har hatt en enormt bratt læringskurve og har måttet lese meg opp en del. Jeg har lært utrolig mye underveis. Men selvfølgelig har jeg med meg en del fra lærerutdanninga. Men det kunne vært mer konkret. Når begynner vi med hva, og hva er lurt? Sånne ting da. Har brukt Skrivesenteret sine nettsider mye, har fått mye gode tips. Av bøker er det en som heter Skrive- og lesestart av Traavik og Alver. Og så har jeg en som heter Begynneropplæring i en sammensatt tekstkultur. Spesielt den første har jeg brukt en del, da.

Denne lærerens svar ble kodet som følgende tre kategorier: Grunnutdanning, Nettsider/nettressurser og Faglitteratur.

Erfaringsdeling med kolleger, rett og slett. Og så når jeg har vært på diverse kurs her og der og fått faglig påfyll gjennom det. Typisk endagskurs, ikke noe studiepoeng involvert.

Denne lærerens svar ble kodet som følgende to kategorier: Kolleger, Kurs/prosjekter. Alle kategoriene vil presenteres som svar på forskningsspørsmål 1 i delen «Resultat».

For å kunne svare på det tredje forskningsspørsmålet, gjennomførte vi kji-kvadratanalyser (med hjelp av basispakken i statistikkprogrammet R [R Core Team, 2023]) for å analysere sammenheng mellom ansiennitet og kunnskapskilder, og mellom type lærerutdanning og kunnskapskilder. Kji-kvadratanalyser benyttes når en vil teste om det foreligger noen relasjon mellom kategori-variabler, for eksempel om lærere med høy ansiennitet oftere svarer ja på et spørsmål enn lærere med lav ansiennitet. Analysen innebærer å undersøke om den observerte verdien skiller seg fra den «forventede» verdien, altså den verdi en gitt celle ville hatt hvis kategoriseringen ble gjort tilfeldig. For ansiennitet hadde vi fem kategorier: 0–1 år, 2–5 år, 6–10 år, 11–15 år og 16 eller flere år i yrket. Sistnevnte kategori baseres på at etter 16 år i yrket oppnår lærere full ansiennitet. Øvrige kategorier er basert på vår kjennskap til læreryrket og praksis i tidligere forskning (; ). Vi ønsket nyanserte analyser av læreres kunnskapskilder i ulike stadier av deres lærergjerning og valgte derfor heller flere enn færre kategorier. For lærerutdanning hadde vi to kategorier, jf. tabell 1: tradisjonell lærerutdanning og ikke-tradisjonell lærerutdanning. Kategoriseringen resulterte i frekvenstabeller. I tilfeller hvor den forventede verdien i noen av frekvenstabellens celler var færre enn fem, brukte vi Ficher’s exact test i tråd med anbefalingen i slike tilfeller (). Fischer’s exact test har samme funksjon som kji-kvadrat-tester, men produserer et bedre estimat enn kji-kvadrat-tester om den forventede verdien er liten.

Resultat

Forskningsspørsmål 1

Tabell 2. Oversikt over kategorier, læreres kunnskapskilder

Kategori

Svar som viser til at man har lært av

Eksempler

Kolleger

kolleger

«Første gang på 1. trinn var jeg på en stor skole. Der var det en eller to guruer som jeg lærte mye av.»

«Jeg er heldig med de jeg jobber med, som er sånne gode, gamle damer. At man lærer litt av hverandre. I hvert fall vi som er nye.»

Erfaring

egne erfaringer, egen utprøving

Når det kommer til kategorien Erfaring, viser til dette til praksis etter endt grunnutdanning. Ingen av lærerne i utvalget nevner praksisperioder under utdanning som en kunnskapskilde.

«Har lært mye av å være i arbeid og finne ut av ting. Egen erfaring og praksis.»

Refleksjon over egen praksis

å reflektere over egen praksis

«Det er interessant å jobbe med lærere som ikke har mye erfaring fra 1. trinn, for da blir du mer bevisst selv også. Du må hente fram kunnskapen din og si ting høyt. Da reflekterer du selv også.»

Grunnutdanning

grunnutdanning

«Jeg føler at jeg har en del ballast fra utdanninga mi fra 90-tallet som jeg føler er veldig rett, som det med tekstskaping.»

Videreutdanning

videreutdanning

«Det var veldig bra den begynneropplærings-videreutdanninga jeg gikk på i fjor.»

Kurs/prosjekter

kurs uten studiepoeng, intervensjoner og/eller program på egen skole (f.eks. Normprosjektet, På sporet, Tilgang til livet)

«Var så heldig å få være med på Tilgang til livet, TTL. Fikk mange tips der. Det var vel ikke før vi var med der at vi begynte med mye skriving på 1. trinn.»

«Normprosjektet, det lærte vi av. Vi jobba i forkant og etterkant av at de var her.»

Faglitteratur

å lese faglitteratur

«En [bok] som heter Skrive- og lesestart av Traavik og Alver, og så har jeg ei som heter Begynneropplæring i en sammensatt tekstkultur. Spesielt den Skrive- og lesestart har jeg brukt en del.»

Læreverk

å lese i læreverk, lærerveiledninger

«Jeg har brukt Kaleido, et læreverk som gir gode skriveoppgaver.»

Nettsider/nett-ressurser

å lese på nettsider (f.eks. skrivesenteret.no, Facebook-grupper)

I kategorien Nettsider/nettressurser har svar som viser til nettsider og nettressurser fra nasjonale sentre blitt kodet i samme kategori som delingsgrupper på sosiale medier. Årsaken til dette er at det er ressurser fra nasjonale sentre ofte blir delt i delingsgrupper for lærere. Følgelig er det utfordrende å skille disse fra ressurser som lærere selv har utviklet i lærernes svar.

«Jeg har vært inne på Skrivesenteret en del og henta tips. Jeg har også fulgt en del sånne grupper på Facebook, som ‘Undervisningsopplegg’ og ‘Førsteklasselærer’.»

Skolebesøk

å besøke andre skoler og lære om deres metodikk (Charlottenlund-metodikken)

«Studiebesøk på Charlottenlund [barneskole].»

Praksisstudenter

å veilede praksisstudenter

«Jeg har forma meg og lært litt av å være praksislærer også.»

Egne barn

egne barn og deres skriveutvikling

«Da sønnen min startet på skolen, så jeg hvordan han slet med skriving. Rettskriving var jo null problem for han. Men det å lage en tekst og få ideer til hva han skulle skrive, det var helt blankt. Han er veldig logisk. Og jeg har sett en del gutter som har vært ganske lik han. […] Og da ble jeg opptatt av hvordan jeg kan hjelpe dem.»

Forskningsspørsmål 2

Tabell 3 viser hyppighet av kategorier som framkom i lærernes svar.

Tabell 3. Antall svar for hver kategori

Kategori

Antall svar

%

Kolleger

Kurs/prosjekter

Erfaring

Nettsider/nettressurser

Grunnutdanning

Faglitteratur

Læreverk

Videreutdanning

Skolebesøk

Egne barn

Refleksjon over egen praksis

Praksisstudenter

84

52

38

22

15

11

9

4

4

3

2

2

72,4

44,8

32,8

19,0

12,9

9,5

7,6

3,4

3,4

2,6

1,7

1,7

Merknad. Antall svar er antall tilfeller noen av informantene har nevnt en gitt kategori. En og samme informant kan være representert flere ganger gjennom å ha nevnt flere kategorier.

Som det framkommer av tabell 3, trakk 72,4 prosent av lærerne fram Kolleger da de svarte på intervjuspørsmålet. Deretter følger Kurs/prosjekter (44,8 prosent) og Erfaring (32,8 prosent). Disse tre kategoriene, i tillegg til Nettsider/nettressurser (19,0 prosent), nevnes oftere enn både Grunnutdanning (12,9 prosent) og Videreutdanning (3,4 prosent) til sammen i lærernes svar.

Det er imidlertid ikke alle lærerne i materialet som har tradisjonell grunnutdanning og videreutdanning. Hvis vi utelukkende ser på de som har rapportert at de har tradisjonell lærerutdanning (84 lærere), trekker en noe høyere prosentandel (17,9 prosent) fram grunnutdanningen sin (15 lærere). Gjør vi tilsvarende med de som har opplyst at de har videreutdanning (64 lærere), er prosentandelen 6,3 prosent (fire lærere). 13,8 prosent av de som har en videreutdanning spesielt rettet mot skriving/lesing/begynneropplæring (29 lærere) trekker fram videreutdanning (fire lærere).

Forskningsspørsmål 3

Analysene av sammenhengen mellom henholdsvis ansiennitet og kilder til kunnskap, og type lærerutdanning og kilder til kunnskap viste hovedsakelig ikke-signifikante resultat. Tabell 4 og tabell 5 er frekvenstabeller for henholdsvis ansiennitet og type lærerutdanning. I tabell 4 framkommer det av χ2-analysen at variablene kurs/prosjekter og lærerutdanning ikke er uavhengige av antall år i yrket (χ2 [4, N = 107] = 11,95, p = 0,018). Det framkommer av tabellen at lærere med 11–15 års erfaring og lærere med minst 16 års erfaring oftere svarte at kurs/prosjekter var en kunnskapskilde enn lærere med 10 års erfaring eller mindre. I tabellen vises også at det var en signifikant forskjell i hvilken grad lærere med ulik ansiennitet trakk frem lærerutdanning som en viktig kunnskapskilde (Fischer’s exact test: p = 0,033). Mens, for eksempel, to av 35 lærere (5 prosent) i gruppen 16 års erfaring eller mer svarte at lærerutdanning har vært en viktig kunnskapskilde, svarte fire av tolv (33 prosent) i gruppen med 0–1 års erfaring det samme.

Tabell 4. Sammenheng mellom ansiennitet og kunnskapskilder

Kunnskapskilde

 

0-1 år

2-5 år

6-10 år

11-15 år

16+ år

Diff
χ2(df)

p

Egne barn

Ja

Nei

0

12

0

25

0

23

0

12

3

34

 

 

0,369

Erfaring

Ja

Nei

4

8

10

15

7

14

3

9

13

24

 

 

0,956

Faglitteratur

Ja

Nei

1

11

1

24

2

19

0

12

6

31

 

 

0,492

Kolleger

Ja

Nei

9

3

21

4

16

5

9

3

25

12

 

 

0,718

Kurs/prosjekter

Ja

Nei

3

9

9

16

8

13

10

2

21

16

 

11,95 (4)

 

0,018

Grunnutdanning

Ja

Nei

4

8

6

19

3

18

0

12

2

35

 

 

0,033

Nettsider

Ja

Nei

3

9

5

20

4

17

0

12

10

27

 

 

0,342

Praksisstudenter

Ja

Nei

0

12

0

25

1

22

0

12

1

36

 

 

0,842

Refleksjon

Ja

Nei

0

12

0

25

1

22

0

12

1

36

 

 

0,843

Skolebesøk

Ja

Nei

0

12

0

25

0

23

1

11

3

34

 

 

0,329

Videreutdanning

Ja

Nei

0

12

1

24

2

19

1

11

0

37

 

 

0,218

Merknad. Test-statistikk rapporteres for χ2-analyser.

I tabell 5 framkommer det at det var sammenheng mellom én av variablene og type utdanning. Lærere med tradisjonell lærerutdanning svarte oftere enn deltakere uten tradisjonell lærerutdanning at lærerutdanningen har vært en viktig kunnskapskilde (Fischer’s exact test: p = 0,020).

For å oppsummere viste analysene at det som oftest ikke var noen sammenheng mellom lærernes svar på intervjuspørsmålet, deres ansiennitet og type utdanning. Unntakene vi har vist til over, blir drøftet i diskusjonsdelen.

Tabell 5. Sammenheng mellom type lærerutdanning og kunnskapskilder

Kunnskapskilde

 

Ikke-tradisjonell

Tradisjonell

Diff
χ2(df)

p

Egne barn

Ja

Nei

2

24

1

83

 

 

0,139

Erfaring

Ja

Nei

7

19

31

52

 

0.54 (1)

 

0,461

Faglitteratur

Ja

Nei

5

21

5

78

 

 

0,056

Kolleger

Ja

Nei

19

7

61

22

 

0,00 (1)

 

1,000

Kurs/prosjekter

Ja

Nei

11

15

40

43

 

0,09 (1)

 

0,764

Grunnutdanning

Ja

Nei

0

26

15

68

 

 

0,020

Nettsider

Ja

Nei

3

23

18

65

 

0,74 (1)

 

0,390

Praksisstudenter

Ja

Nei

1

25

1

83

 

 

0,419

Refleksjon

Ja

Nei

0

26

2

82

 

 

1,000

Skolebesøk

Ja

Nei

0

26

4

80

 

 

0,571

Videreutdanning

Ja

Nei

2

24

2

81

 

 

0,240

Merknad. Test-statistikk rapporteres for χ2-analyser.

Diskusjon

Våre analyser viser at lærere har flere kunnskapskilder når det kommer til skriving i begynneropplæringen. Kodingsprosessen ledet til tolv kategorier. Funnene viser at de tre hyppigst nevnte kunnskapskildene i studien er Kolleger (72,4 prosent), Kurs/prosjekter (44,8 prosent) og Erfaring (32,8 prosent). I analysene framkom det at lærere med lengre ansiennitet oftere trakk fram kurs og prosjekter i sine svar. Det er ikke uventet at det er en sammenheng mellom disse variablene. Jo lenger man har arbeidet i skolen, jo mer sannsynlig er det at man har fått mulighet til å delta på ulike kurs og i ulike prosjekter. Det kan også være slik at tilbudet om etterutdanning ikke har vært stabilt. Alle de tre hyppigst nevnte kunnskapskildene kan kobles til yrkesutøvelsen, altså det som skjer etter at lærerne er ferdige med grunnutdanningen.

Når det gjelder grunnutdanning, framkom det i analysene at lærere med tradisjonell lærerutdanning oftere trakk fram lærerutdanningen som en relevant kunnskapskilde i intervjuene. Dette er ikke uventet, da lærere med for eksempel barnehagelærerutdanning har en utdanning som er tilpasset andre planverk. Det framkom også at helt nyutdannede lærere noe oftere trakk fram lærerutdanningen som en relevant kunnskapskilde. Årsaken til dette kan være at disse lærerne i større grad har opplevd lærerutdanningen sin som relevant for yrkesutøvelsen når det gjelder skriveopplæring, men det kan også handle om at de nyutdannede har utdanningen ferskest i minne. Samlet sett er det imidlertid få lærere i utvalget som trakk fram grunnutdanning som kunnskapskilde i sine svar (12,9 prosent). Dette samsvarer med funn fra , der lærerne uttrykte at de i større grad er fornøyde med det de har fått lære om skriveopplæring etter at de begynte å jobbe i skolen. Disse funnene kan indikere at lærerutdanningen i liten grad oppleves relevant for yrkesutøvelsen for lærere når det kommer til skriveopplæring, jamfør «praksissjokket» ().

Kolleger er den hyppigst nevnte kunnskapskilden i intervjuene. Det ser altså ut til at lærerne i studien i stor grad lener seg på praksisen til mer erfarne kolleger. Flere navngir bestemte kolleger som har hatt en spesiell betydning for deres skriveopplæringspraksis, men det framkommer ikke i noen svar at disse kollegene har hatt en formell rolle som mentor. Når en så stor andel av lærerne likevel trekker fram at kolleger har vært en viktig kunnskapskilde for dem, mener vi at det kan se ut til at det er en slags usystematisk, uoffisiell «mentorordning» på småtrinnet på mange skoler. Som vi har vist til, fremhever at læring nettopp er knyttet til møter mellom nybegynnere og veteraner i praksisfellesskap. Vi mener likevel at det er på sin plass å stille spørsmål ved om skriveopplæringen kan bli for preget av erfarne kollegers praksis. Vi har for eksempel vist til , som peker på at en sentral del av skriving i begynneropplæringen – nemlig bokstavinnlæringen – ofte har vært knyttet til tradisjon foran forskning. Vi har også vist til funn om at nyutdannede lærere prøver å tilpasse seg veletablerte praksiser foretrukket av erfarne lærere (Caspersen & Raaen, 2017). Kan den oppdaterte, forskningsbaserte kunnskapen nyutdannede tar med seg fra lærerutdanningen bli skjøvet til side i møte med innarbeidede arbeidsmåter ved skolene?

Når det gjelder etablerte praksiser ved skolene, synes vi det er relevant å nevne at ingen av lærerne i utvalget trekker fram skolens språkplan eller andre tilsvarende dokumenter i sine svar. I den grad lærerne peker på kunnskapskilder ved skolene ut over enkeltlærere og læreverk, er dette i form av prosjekter eller kurs skolene har vært involvert i. Det ser altså ikke ut til at lærere i vår studie støtter seg til offisielle dokumenter om skolens strategi i lese- og skriveopplæringen som kunnskapskilde i sin praksis som skrivelærere. Dette er spesielt interessant å se i lys av kategorien Kolleger. Lærerne uttrykker at de lærer av sine kolleger, men altså ikke gjennom offisielle dokumenter som sier noe om at «slik gjør vi det her». Det ser ut til at den muntlige erfaringsutvekslingen Jensen et al. (2018) finner er typisk for læreres arbeidsmiljø, blir bekreftet i våre funn.

Med tanke på at de fleste lærerne i utvalget uttrykker at de har lært mest om skriveopplæring etter at de begynte å praktisere som lærere, er det påfallende at så få trekker fram videreutdanning som en kunnskapskilde. I forbindelse med Lærerløftet har regjeringen i de siste årene satset mye på videreutdanning av lærere gjennom øremerkede satsinger som Kompetanse for kvalitet (). Av de 29 lærerne i utvalget som har en særlig relevant videreutdanning (lesing/skriving/begynneropplæring), var det fire (14 prosent) som trakk fram denne i svarene sine. Særlig relevant er dette funnet når vi ser det opp mot hvor mange som trekker fram kurs og prosjekter som er uten studiepoeng. Dette reiser flere spørsmål. Hva er det som skiller kurs og prosjekter i regi av for eksempel nasjonale sentre fra videreutdanning? Kan det være slik at videreutdanningen har en mer teoretisk tilnærming som ikke alltid oppleves som relevant for praksis? En mulig årsak kan være at kurs og prosjekter organiseres på andre måter enn videreutdanning. For eksempel er videreutdanning gjerne noe som enkeltlærere gjør som individer, mens det enten er hele lærerteam eller hele skoler som er involverte i kurs og prosjekter. I teorier om skoleutvikling er det et sentralt poeng at dersom læring skal forankres i en organisasjon, må den gjøres mindre avhengig av enkeltpersoner (). Fjørtoft (2021) poengterer at videreutdanning (med studiepoeng) og etterutdanning (uten studiepoeng) ofte er adskilte virksomheter, noe som kan lede til fragmentering og manglende motivasjon.

Studiens implikasjoner

Ut ifra bildet som framkommer i våre funn, ser det ut til at læreres praksis når det gjelder skriving i begynneropplæringen i stor grad formes av den praksis som allerede eksisterer blant kolleger på skolene, og således i stor grad kan sies å være tilfeldig. Vi mener derfor at det er relevant å stille spørsmål ved hvordan vi kan sikre at elever får likeverdig skriveopplæring og oppfølging helt fra 1. trinn, spesielt med tanke på Opplæringslovens krav om oppfølging av elever som ikke har forventet progresjon ().

Ut ifra våre funn kan det se ut til at skriveopplæringen på den enkelte skole blir preget av usystematisk erfaringsutveksling på bekostning av forskningsbasert kunnskap på feltet. Bør det som framstår som en tilfeldig og uoffisiell «mentorordning» på skolene settes mer i system når ferske skrivelærere står i overgangen fra lærerutdanning til klasserom? I Med videre betydning () foreslo utvalget bak utredningen at det bør forskriftsfestes en rett til et introduksjonsår for alle nyutdannede lærere. Utvalget framhevet at det er viktig å anerkjenne at det ikke er alt som kan læres i lærerutdanningen, men at noe læres best i arbeidslivet (). Utvalget understreket viktigheten av at introduksjonsåret utformes på en slik måte at den nyutdannedes kunnskap og kompetanse blir anerkjent, og at det legges til rette for god utveksling av kunnskap og kompetanse mellom erfarne kolleger, veileder og den eller de nyutdannede (). Dersom et slikt introduksjonsår blir en realitet, kan dette gi gode muligheter for at oppdatert forskningskunnskap fra lærerutdanning kan bli en del av – og eventuelt utfordre – skolenes etablerte praksis når det gjelder skriveopplæring i de første skoleårene.

I vår undersøkelse er det få lærere som nevner grunnutdanningen sin som en relevant kunnskapskilde når det kommer til skriving i begynneropplæringen. Funnene viser også at få av lærerne med relevant videreutdanning trekker fram denne i sine svar. Disse funnene er særlig interessante sett opp mot at mange av lærerne i studien framhever at de har lært det de kan om skriveopplæring fra å delta på etterutdanning, det vil si kurs og prosjekter som ikke medfører studiepoeng. Dette bør være er et tankekors for alle som underviser om skriveopplæring i grunn- og videreutdanning. Her ser vi et behov for videre forskning på hvordan skriveopplæring vektlegges i lærerutdanningen i Norge, og hva som er mulige årsaker til at undervisningen om emnet tilsynelatende oppleves som lite relevant når lærere kommer ut i arbeid i skolen.

Studiens begrensninger

Som all forskning har denne studien enkelte begrensninger. Vi ønsker særlig å trekke fram fire begrensninger. For det første var ikke intervjuguiden delt med intervjudeltakerne i forkant av intervjuet. Dette medførte at informantene måtte trekke fram erfaringer fra hukommelsen uten forberedelse og uten en uttømmende liste av forhåndsgitte kategorier. Forskning har vist at selv signifikante hendelser kan være vanskelige å huske riktig (). I en framtidig replikasjon av denne undersøkelsen kan kategoriene som ble utledet i forbindelse med forskningsspørsmål 1 anvendes som en støtte for informanters hukommelse.

For å få rede på hva informantene mente at var viktigste kunnskapskilder for dem, var det nødvendig å spørre dem. Som har påpekt vil imidlertid en intervjusituasjon ikke gi umiddelbar adgang til informanters erfaringer per se, men også til utsagn som informanter oppfatter som diskursivt akseptable. Som nevnt i metodedelen intervjuet forskerne noen lærere som de hadde kjennskap til fra tidligere sammenhenger. Selv om det ble poengtert at det ikke fantes gale eller riktige svar, er det mulig å tenke seg at noen av informantene i en eller annen grad tilpasset svarene sine til den diskursen de oppfattet at forskerne representerte. Det er også kjent at informanter i gruppeintervjuer kan føye seg til en «offentlig sannhet» heller enn å stikke ut med noe som kan oppfattes som kontroversielt (). En kan muligens se for seg at en replikasjon av denne studien kunne vært gjennomført som en fullstendig anonymisert og individuell spørreundersøkelse.

En tredje begrensning er at lærernes svar ikke ble koblet til deres praksis og oppfatninger om hva de legger i begrepet skriveopplæring. I en fremtidig studie ville det vært interessant å undersøke i hvilken grad det er en sammenheng mellom lærernes oppgitte kunnskapskilder og deres oppfatninger og praksiser i skriveopplæringen.

En fjerde begrensning ved studien gjelder de statistiske testene. For å svare på forskningsspørsmål 3 ble det gjennomført 22 statistiske tester. Flere parallelle tester innebærer en økt risiko for å identifisere signifikante resultat som egentlig ikke er signifikante, fordi en ved gjentatt testing vil kunne risikere å få falske positiver (det vil si at resultatene indikerer at det foreligger forskjeller, når dette ikke er sant). Dette taler for et behov for å replikere denne undersøkelsen for å få vite om tendensene i dette datamaterialet går igjen i lignende material.

Åpen data

Data og R script finnes tilgjengelig på https://github.com/gbuskar/ntup. Ved spørsmål, kontakt Gustaf B. Skar: gustaf.b.skar@ntnu.no

Vedlegg 1: Intervjuguide (utdrag)

Navn/skole:

Dato:

Bakgrunn

  • Navn:
  • Utdanning:
  • År i yrket:
  • Mest erfaring på trinn:

Erfaring

  • Når tok du lærerutdanning?
  • Har du tatt videreutdanning i lese-/skriveopplæring?
  • Hvor eller av hvem har du lært mest når det gjelder skriveopplæring?

Litteraturhenvisninger

Berge, K. L. (2005). Skriving som grunnleggende ferdighet og nasjonal prøve – ideologi og strategier. I A. Aasen & S. Nome (Red.), Det nye norskfaget (s. 161–187). Fagbokforlaget; LNU.

Brenner, D. & McQuirk, A. (2019). A snapshot of writing in elementary teacher preparation programs. The New Educator, 15(1), 18–29. https://doi.org/10.1080/1547688X.2018.1427291

Bjerke, C. & Johansen, R. (2020). Begynneropplæring i norskfaget (2. utg.). Gyldendal.

Carter, H., Abbott, J., & Wright, K. L. (2022). Preservice teachers’ preparedness to teach writing: Looking closely at a semester of structured literacy tutoring. Journal of Writing Research, 14(1), 77–111. https://doi.org/10.17239/jowr-2022.14.01.03

Caspersen, J. & Raaen, F. D. (2014). Novice teachers and how they cope. Teachers and Teaching, 20(2), 189–211. https://doi.org/10.1080/13540602.2013.848570

Cohen, L., Manion, L. & Morrison, K. (2018). Research methods in education (8. utg.). Routledge.

Damsgaard, H. L. & Heggen, K. (2010). Læreres vurdering av egen utdanning og videre kvalifisering i yrket. Norsk pedagogisk tidsskrift, 94(1), 28–40. https://doi.org/10.18261/ISSN1504-2987-2010-01-0

Eysenck, M. W. & Keane, M. T. (2010). Cognitive psychology (6. utg.). Psychology Press.

Forskrift om plan for grunnskolelærerutdanning, trinn 1–7. (2016). Forskrift om rammeplan for grunnskolelærerutdanning for trinn 1–7 (FOR-2016-06-07-860). Lovdata. https://lovdata.no/LTI/forskrift/2016-06-07-860

Fjørtoft, H. (2020). Samarbeid om vurdering – profesjonsfellesskapets rolle. Bedre skole, 32(4), 18–21.

Graham, S. & Harris, K. R. (2018). Evidence-based practices in writing. I S. Graham, C. A. MacArthur & M. Hebert (Red.), Best practices in writing instruction (3. utg., s. 3–29). The Guilford Press.

Gerde, H. K., Bingham, G. E. & Wasik, B. A. (2012). Writing in early childhood classrooms: Guidance for best practices. Early Childhood Education Journal, 40(6), 351–359. https://doi.org/10.1007/s10643-012-0531-z

Gore, J., Rosser, B., Jaremus, F., Miller, A. & Harris, J. (2023). Fresh evidence on the relationship between years of experience and teaching quality. The Australian Educational Researcher, 51, 547–570. https://doi.org/10.1007/s13384-023-00612-0

Cutler, L. & Graham, S. (2008). Primary grade writing instruction: A national survey. Journal of Educational Psychology, 100(4), 907–919. https://doi.org/10.1037/a0012656

Graham, S., Skar, G. B. & Falk, D. Y. (2020). Teaching writing in the primary grades in Norway: A national survey. Reading and Writing 34(2), 529–563. https://doi.org/10.1007/s11145-020-10080-y

Graham, L. J., White, S. L. J., Cologon, K. & Pianta, R. C. (2020). Do teachers’ years of experience make a difference in the quality of teaching? Teaching and Teacher Education, 96. https://doi.org/10.1016/j.tate.2020.103190

Heggen, K. (2009). Tilbakeblikk på tre profesjonsutdanningar – utdanningsinnhald og kompetansebehov. Norsk pedagogisk tidsskrift 92(6), 457–469. https://doi.org/10.18261/ISSN1504-2987-2008-06-05

Håland, A., Hoem, T. F. & McTigue, E. M. (2019). Writing in first grade: The quantity and quality of practices in Norwegian classrooms. Early Childhood Education Journal, 47, 63–74. https://doi.org/10.1007/s10643-018-0908-8

Irgens, E. J. (2007). Profesjon og organisasjon. En bok for profesjonsutøvere og de som skal lede dem. Fagbokforlaget.

Jensen, K. (2008). ProLearn: Profesjonslæring i endring. Kunnskap, utdanning og læring – KUL. Norges forskningsråd.

Junge, J. (2012). Læreres kollegasamtaler - et rom for læring? En studie av samtaler i en studiegruppe med fire ungdomsskolelærere [Doktorgradsavhandling, Universitetet i Stavanger]. UiS Brage. https://uis.brage.unit.no/uis-xmlui/handle/11250/185507

Kim, H.-Y. (2017). Statistical notes for clinical researchers: Chi-squared test and Fisher’s exact test. Restorative Dentistry & Endodontics, 42(2), 152. https://doi.org/10.5395/rde.2017.42.2.152

Kunnskapsdepartementet. (2017a). Rammeverk for grunnleggende ferdigheter. Utdanningsdirektoratet. https://www.udir.no/laring-og-trivsel/rammeverk/rammeverk-for-grunnleggende-ferdigheter/

Kunnskapsdepartementet. (2017b). Overordnet del – verdier og prinsipper for grunnopplæringen. Fastsatt som forskrift ved kongelig resolusjon. Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020. https://www.udir.no/lk20/overordnet-del/

Kvam, E. K. (2018). Læreres kollegasamtaler. Om profesjonalitet, lærersamarbeid og utvikling av bedre undervisning. Universitetsforlaget.

Lave, J. & Wenger, E. (1991). Situated learning: Legitimate peripheral participation. Cambridge University Press.

Lid, S. E. (2013). PPUs relevans for undervisning i skolen. En kartlegging av studenters og nyutdannede læreres oppfatninger, NOKUTs utredninger og analyser. NOKUT.

Lyster, S. H. & Frost, J. (2008). Lese- og skriveopplæring på språklig grunnlag. Forebygging av vansker. I E. Befring & R. Tangen (Red.), Spesialpedagogikk (4. utg., s. 250–277). Cappelen Akademisk Forlag.

Myers, J., Scales, R. Q., Grisham, D. L., Wolsey, T. D., Dismuke, S., Smetana, L., Yoder, K., Ikpeze, C., Ganske, K. & Martin, S. (2016). What about writing? A national exploratory study of writing instruction in teacher preparation programs. Literacy Research and Instruction, 55(4), 309–330. https://doi.org/10.1080/19388071.2016.1198442

Myran, I. (2020). En analyse av metoden STL+ slik den er beskrevet i håndboka. Bedre skole, 32(1), 66–71.

NOU 2022: 13. (2022). Med videre betydning: Et helhetlig system for kompetanse- og karriereutvikling i barnehage og skole. Kunnskapsdepartementet. https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2022-13/id2929000/

Parr, J. M. & Jesson, R. (2016). Mapping the landscape of writing instruction in New Zealand primary school classrooms. Reading and Writing: An Interdisciplinary Journal, 29(5), 981–1011. https://doi.org/10.1007/s11145-015-9589-5

Rambøll. (2016). Veiledning av nyutdannede barnehagelærere og lærere: En evaluering av veiledningsordningen og veilederutdanningen (Rapport til Utdanningsdirektoratet). Rambøll. https://www.udir.no/globalassets/filer/tall-og-forskning/rapporter/2016/evaluering-av-veiledningsordningen-sluttrapport.pdf

Regjeringen. (2015). Kompetanse for kvalitet. Strategi for videreutdanning for lærere og skoleledere fram mot 2025. Kunnskapsdepartementet. https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/kompetanse-for-kvalitet/id2439181/

Sandvik, M. (2018). iPad i den første lese- og skriveopplæringen? I K. Palm & E. Michaelsen (Red.), Den viktige begynneropplæringen. En forskningsbasert tilnærming (s. 91–113). Universitetsforlaget.

Schön, D. (1991). The reflective practitioner: How professionals think in action. Ashgate Publishing.

Skar, G. B., Kvistad, A. H., Johansen, M. B., Rijlaarsdam, G. & Aasen, A. J. (2022). Identifying texts in the warning zone: Empirical foundation of a screening instrument to adapt early writing instruction. Writing & Pedagogy, 13(1–3). 267–311. https://doi.org/10.1558/wap.22095

Skar, G. B. & Aasen, A. J. (2021). School writing in Norway: Fifteen years with writing as key competence. I J. V. Jeffery & J. Parr (Red.). International perspectives on writing curricula and development: A cross-case comparison (s. 192–216). Routledge.

Skar, G. B., Aasen, A. J. & Jølle, L. (2020). Functional writing in the primary years: Protocol for a mixed-methods writing intervention study. Nordic Journal of Literacy Research 6(1), 201–216. https://doi.org/10.23865/njlr.v6.2040

Skjong, H. (2019, 14. oktober). Andelen mannlige lærere i grunnskolen synker stadig. Utdanningsnytt. https://www.utdanningsnytt.no/fagartikkel-grunnskole-likestilling/andelen-mannlige-laerere-i-grunnskolen-synker-stadig/170094

Sunde, K., Furnes, B. & Lundetræ, K. (2019). Does introducing the letters faster boost the development of childen’s letter knowledge, word reading and spelling in the first year of school? Scientific Studies of Reading 24(13), 1–18. https://doi.org/10.1080/10888438.2019.1615491

Sunde, K. & Lundetræ, K. (2019). Is a faster pace of letter instruction associated with other teaching practices? Nordic Journal of Literacy Research, 5(2). https://doi.org/10.23865/njlr.v5.1668

Stokking, K., Leenders, F., De Jong, J. & Van Tartwijk, J. (2003). From student to teacher: Reducing practice shock and early dropout in the teaching profession. European Journal of Teacher Education, 26(3). https://doi.org/10.1080/0261976032000128175

St.meld. nr. 31 (2007–2008). Kvalitet i skolen. Kunnskapsdepartementet. https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/stmeld-nr-31-2007-2008-/id516853/?ch=1

Statistisk sentralbyrå. (2022). Teachers in primary and upper secondary school, by sex and age (M) 2015–2022. https://www.ssb.no/en/statbank/table/12282

Säljö, R. (1997). Talk as data and practice—a critical look at phenomenographic inquiry and the appeal to experience. Higher Education Research & Development, 16(2), 173–190. https://doi.org/10.1080/0729436970160205

Utdanningsdirektoratet. (2018, 1. august). Intensiv opplæring for elever fra 1.-4. årstrinn. https://www.udir.no/laring-og-trivsel/tilpasset-opplaring/intensiv-opplaring/

Wiklander, M. & Sjödin, L. (2015). STL+ håndbok. Å skrive seg til lesing med lydstøtte – Sandvikenmodellen. InfoVest Forlag.