Han trener fotball så å si hver dag, men klarer fint å kombinere det med studier. – Det ene styrker det andre, synes Alexander Hovdevik.

Alexander Hovdevik under praksis som fotballærer ved Kristen videregående skole Trøndelag (KVT). Foto: HiVolda.

Som 16-åring forlot han gutterommet i sunnmørsbygda Åheim i Vanylven og flyttet på hybel i Trondheim. Rosenborg Ballklub – Norges største fotballklubb, som han hadde og fortsatt har et stort kjærlighetsforhold til – var neste stopp.

En helt tilfeldig telefon fra Alexander Hovdeviks far til klubben gjorde at han fikk komme på prøvespill. Og vipps så var 6. divisjon i moderklubben Åheim byttet ut med landets beste juniorlag, og et A-lag som i en årrekke hadde spilt i Champions League. Drømmene var store, og øynene det samme, da keepertalentet entret Lerkendal og signerte kontrakt.

Trener som proffene

I dag er Hovdevik 30 år. Han kan se tilbake på en innholdsrik karriere, selv om det ble med drømmen om Champions League. Han ble juniornorgesmester med Rosenborg, fikk noen kamper for Kristiansund på nest øverste nivå i Norge og har ellers vært en sisteskanse til å stole på i 2.- og 3. divisjon for trondheimsklubbene Ranheim, Byåsen, Tiller og Rødde.

Nå er han hjemme på Sunnmøre igjen og er blitt en av bærebjelkene for Volda i 3. divisjon.

– Det er trening hver ukedag og kamp eller trening en av helgedagene. Vi trener like mye som proffene, uten å få så mye igjen i kroner og øre for det. Det vil si; jeg har ingen inntekt fra fotballen.

Og nettopp derfor begynte han å studere som årene gikk i Trondheim. Hovdevik tenkte at det kunne være lurt å ha noen flere bein å stå på om han ikke kunne leve av fotballen. Dermed ble det til at han tok en bachelorgrad i historie.

Etter å ha flytta til Volda for tre år siden fullførte han bachelorgraden i Idrett og kroppsøving ved Høgskulen i Volda (HVO).

– Super måte å bli lærer på

Nå hadde Hovdevik peila seg inn på sin framtidige yrkesvei. Han ville bli lærer. Derfor var ikke veien lang til Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) ved HVO, som han startet på høsten 2022. Etter studiet, som inneholder pedagogikk, didaktikk og en del praksis, vil Hovdevik bli utdannet lærer og kunne undervise fra 5. klasse og ut videregående skole. Han tar utdanninga på heltid og over ett år, det er også mulig å ta PPU på deltid over to år.

Hovdevik går PPU allmennfag, det er også mulig å ta PPU yrkesfag i Volda. Det gjør at personer med mange ulike utdanninger, bakgrunner og yrkeserfaringer kan bli lærere.

– Dette er en super vei til å bli lærer for meg. Jeg har tatt grundige utdanninger i fag som jeg er interessert i og brenner for, så kan jeg nå snart få undervise i dem, sier Hovdevik.

Alexander Hovdevik trives godt sammen med elevene i klasserommet. Foto: HiVolda.

Han forteller om et godt klassemiljø og mye læring i løpet av kort tid.

– Det er intensivt når det står på, men også svært lærerikt. Vi har hatt et par dager med undervisning i uka, i tillegg har vi litt asynkron undervisning, som vil si undervisning på video eller lignende som vi kan gjennomføre når det passer oss, foreller Hovdevik.

Fikk oppvåkning under praksis

Praksis som lærer i skolen, utgjør om lag en tredel av utdanninga. Her får studentene prøvd ut yrket på ordentlig, og forberede seg på det som snart skal bli deres nye arbeidshverdag.

I høsten som gikk hadde Hovdevik seks ukers praksis i ungdomsskolen. I vårsemesteret er han tilbake på den videregående skolen han selv var elev ved i Trondheim, Kristen Videregående skole Trøndelag (KVT), for å ha seks nye uker med praksis.

– Jeg kjente det allerede etter praksisen i ungdomsskolen at dette er et yrke jeg absolutt kan trives med. Jeg har hatt gode praksislærere som har gitt meg konstruktive tilbakemeldinger og god oppfølging fra høgskolen. Med praksisen føler jeg meg mye tryggere, forteller Hovdevik.

Ved KVT sto fagene historie, kroppsøving og fotball på timeplanen. Det ved skolen som har vært med på å forme flere landslagsspillere i fotball og hatt et fotballsamarbeid med Rosenborg og nå har det med en annen toppklubb – Ranheim.

Alexander Hovdevik føler han har fått en trygghet med det å være lærer gjennom praksisperiodene han har hatt i Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). Foto: HiVolda.

– Jeg har lyst til å jobbe i videregående skole og er glad for å få erfaring med det før jeg skal begynne å virke som lærer.

Hovdevik har fått praksis ved de skolene han har ønsket seg.

– Vi prøver å legge til rette slik at studentene får ha praksis der de ønsker. Vi er ganske fleksible og jobber hardt for at studenten kan få praksis i nærområdet sitt eller en annen del av landet om de ønsker det, sier Carien Lærum, rådgiver ved PPU ved HVO, og nevner at de i dette studieåret blant annet har hatt studenter som har hatt praksis både i Finnmark, på Østlandet og Hovdevik i Trondheim.

Revansjelysten før ny sesong

Skole og fotballtreninger kan ofte overlappe hverandre i hverdagen. Selv med en tøff sesongoppkjøring i kroppen, ville ikke Hovdevik vært noen av delene for uten.

– Det ene styrker det andre. Jeg får mestringsfølelse på begge arenaene. Nå er jeg blitt 30 år, men spiller fortsatt fordi jeg synes det er knallgøy.

I en 3. divisjon som for noen år tilbake ble svært spisset, møter Hovdevik og Volda tøff motstand. Etter en spennende avslutning på sesongen endte grønntrøyene like under midten av tabellen.

Alexander Hovdevik er keeper for Volda i 3. divisjon og gleder seg som en unge til ny sesong – selv om han har passert 30 år. Foto: HiVolda.

Hovdevik spår et enda bedre 2023 enn 2022, når Volda nå går inn i sesong to med den islandske treneren Fannar Berg Gunnolfsson.

– Vi ser revansjelystne ut etter en høstsesong i fjor som var variabel. Bedrer vi bortestatistikken vår, vil det hjelpe mye. Det er vanskelig å si, men jeg håper vi blir å finne på øvre halvdel, spår Hovdevik, som er en av flere studenter på laget.

Idrettsbygda Volda

Han skryter av fotballmiljøet i bygda. Entusiasmen rundt fotballen har gjort at Volda er godt stilt på anleggsfronten. To 11-er-baner og en 7-er-bane på kunstgress utendørs, i tillegg til en fotballhall med 9-er-størrelse.

– Det gror godt i klubben. Vi produserer spillere til Aalesund og Hødd jevnlig, sier Hovdevik, og passer i samme slengen på å nevne landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland, Brann-kaptein Sivert Heltne Nilsen og Lillestrøm-stopper Martin Ove Roseth, alle voldinger som spiller på høyt nivå i dag.

Høyt nivå er det også på kvinnelagene i volleyball og håndball fra Volda. Begge er å finne i eliteserien, og spiller kampene sine i en ny og storslått Volda Campus Sparebank 1 Arena. Også hos disse lagene er det flere spillere som gjør som Hovdevik og kombinerer idretten med studier ved Høgskulen i Volda, som for eksempel håndballspiller Dana Björg Gudmundsdottir.